Söreinkről részletesebben

Friss élesztőkultúrával palackban utóerjesztett sörkülönlegesség szűrés és pasztőrözés nélkül.

A palackozás előtt a sörhöz friss élesztőt és sörlevet keverünk. A lepalackozott söröket ezután szobahőmérsékleten tároljuk, hogy a friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést, melynek során a sör szénsavval telítődik és a maradék fermentálható cukrok is lebomlanak. Ha az élesztő elvégezte dolgát, a palack alján gyűlik össze. A végeredmény egy komplex ízvilágú, testes, kellemesen buborékos, pasztőrözés nélkül is sokáig eltartható sörkülönlegesség. Ahogy egyik első fogyasztónk megfogalmazta: „mintha frissen csapolt sört innék, palackból”.

Maris Otter pale ale maláta
Kétsoros téli árpából készült maláta. Az Egyesült Királyság Növény Nemesítési Intézete által nemesített árpafajta. 1966-ban kezdték el termeszteni, és hamarosan az egyik legkedveltebb árpafajtává vált alacsony nitrogén tartalma és kiváló malátázhatósági tulajdonságainak köszönhetően. A maláták királynőjének tartott Maris Otter a prémium ale sörök nélkülözhetetlen alapanyaga.


Maláta és komló fajták

 

Maláták

Müncheni maláta
Magasabb hőmérsékletű aszalással készül, mint a pilseni maláta, ezért az így kialakuló színanyagoknak köszönhető borostyán színe és különleges diós, gazdag malátás aromája. Alacsonyabb enzimatikus ereje ellenére alapmalátaként is alkalmazható. A Premier Pale ale-ben és a Bookkeepers’ Bitter ale-ben kiegészítőmalátaként használjuk.

Pilseni maláta
A legismertebb alapmaláta. Ezt a típust használják világszerte a lager típusú sörök előállításához. Legnagyobb előnye a maximális enzimaktivitása. Világos színt és nem túl karakteres ízt kölcsönöz a belőle készített sörnek így engedve teret a többi alapanyagból származó színnek és aromának.

Bécsi maláta
A müncheni malátánál édesebb és világosabb, a világos borostyánszínű sörök alapanyagai között szinte mindig szerepel. Elegendő enzimatikus aktivitással rendelkezik ahhoz, hogy a saját szénhidrátjait lebontsa, de gyakran valamilyen alapmaláta mellett használják. Sörtípustól függően 10-40%-os arányban adagolják a cefréhez.

Bohemiai pilseni maláta
Minőségi tavaszi cseh árpából készül. A bohémiai karakter kialakítása érdekében testességet, arany szőke színt és összetett malátás jegyeket kölcsönöz a kész sörnek.

CaraPils maláta
Mindössze 1-5%-ban szokták a cefréhez adni; a sörtest kialakításában, a habtartósság javításában van nagy szerepe anélkül, hogy befolyásolná a sör színét vagy ízét. A Carapils malátaszem nagyon kemény, ezért a roppantása nehezebb.

Csokoládé maláta
(EBC 800-1000) erősen pörkölt, mélybarna színű maláta. A sör sötétbarna színéért és diós, pörkölt ízéért felelős. A Bård’s Porter étcsokis ízét a csokoládémalátának köszönheti.

Carahell
Aranybarna színű, illatos gabonaszemek, melyek kerek, telt ízt, mély színt és gyönyörű krémes habot adnak a sörnek. Édes malátás, enyhe karamelles jegyek jellemzik a Carahell malátát is tartalmazó sört.

CaraAmber maláta
Tavaszi árpából készült maláta. Enyhén malátás, tejkaramellás, kenyeres aromajegyek jellemzők rá. Mély piros színt ad a sörnek.

Pörkölt árpa
A legsötétebb sörök alkotóeleme. Malátázás nélkül sötétre pörkölt árpa. Jellemző pörkölt, kávés, kakaós ízt ad a sörnek. Összetevője a Bård’s Porternek.


Komlók

Saaz
Tipikus aromakomló Csehországból. Az eredeti pilzeni lagerek komlója. Enyhe fűszeres ízt és finom keserűséget ad a sörnek. Alfasav-tartalma: 3-4,5%

Hallertaui Perle
Kettős felhasználású német komló. Az egyik legkedveltebb fajta, mert aroma-é és keserűkomlóként is megállja a helyét. Alfasav-tartalma: 6-8,5%

Magnum
Jellegzetes keserűkomló fajta. Németországból származik, de az USA-ban is termesztik. Az aromajegyek közül egyik sem jellemző a Magnumra, habár néhány sörfőző enyhe fűszeres, gyümölcsös jegyeket vél felfedezni benne. Alfasav-tartalma: 12-15,5%

Cascade
A kézműves sörfőzők által legkedveltebb aromakomló fajta, ugyanis intenzív virágos, citrusos, fűszeres aromajegyei mellett magas keserűértékkel is rendelkezik. Alfasav-tartalma: 5,5-9%

Centennial
Amerikai aromakomló. Jellemző illatjegyei a citrusos, gyantás, vaníliás. Alfasav-tartalma: 1,7-2%

Styrian Golding
Szlovén aromakomló. Aromája zöld teás, citrusos, gyógynövényes. Alfasav-tartalma:4,5-6%