Rólunk

 

Radányi Orsolya főzdevezető, tulajdonos 

élelmiszertudomány msc. diploma (budapesti és belgiumi, genti tanulmányok)

„nagyot álmodtunk, felépítettük főzdénket és 2015-ben elindítottuk a gyártást. a java csak most jön, de én hiszek a tudásban, a minőségben, a tisztességes munkában és hosszú távra tervezek.”

kedvenc söre: a norvég nøgne ø főzde sörei, azon belül is a global pale ale.

Kedvenc mondásom és talán ars poeticam is, hogy az élet nem főpróba. Nincs újrázási lehetőség vagy próba állj és kezdjük a harmadik bekezdéstől. Ha elkezdted, csináld végig és csináld teljes szívvel és lélekkel! Ezt a filozófiát szeretném itt a főzdében is megvalósítani.

 

Vezérelvünk a modern tradíció: kisüzemi előállításban követve a nemes hagyományokat a lehető legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört elég ideig a tartályban, szüretlenül palackozni, sőt  a magyar piacon egyedülálló módon palackban érlelt ún. élősört előállítani. Mindezt persze a legmodernebb módszerekkel, különleges receptek megalkotásával, és egy kivételes sörfőző mester segítségével, követve az aktuális trendeket.

Folyamatosan új alapanyagokat, új ízeket, új recepteket kipróbálva adjuk át a kézműves sörök iránt érzett szenvedélyünket a sörkedvelőknek. Hiszünk abban, hogy jó sört, csak jó alapanyagból lehet készíteni. Már az alkimisták is tudták, hogy az arany előállításához, nem meglepő módon aranyra van szükségük. Mi is így gondoljuk.  A mi aranyunk a Maris Otter maláta, az ale sörök legjobb minőségű alapanyaga. Ebből készítjük söreinket, amiket aztán a legfinomabb komlókkal fűszerezünk.

A malátából három üstös technológiájú főzőházban készítünk sörlevet. az első üst a maláta cefrézésére, a színlé és a máslás szűrésére alkalmas. a második üst a komlóforraló, itt kapja meg a forralás során a sörlé a szükséges mennyiségű és összetételű komlókeveréket, amely tartósít és fűszerez. a harmadik üst a tiszta sörlé előállításához szükséges örvénykád. A sörlé hűtése és az élesztő beadagolása után söreink modern köpenyhűtéses tartályokban erjednek, ahol a fermentáció alatt a hőmérsékletet és a tartályokban kialakult nyomást pontosan szabályozni tudjuk. A kész sör ezután szúretlenül, ülepítéses élesztőelvétellt követően palackokba vagy hordóba kerül.


A sztori

Az Etyeki Sörmanufaktúra alapítói élelmiszeripari mérnökökként egyetem után Belgiumban ösztöndíjasként találkoztak először a belga sörkultúrával, ahol menthetetlenül „megfertőződtek” a minőségi és különleges sörök világával. Hazatérve hosszan tervezgették, hogy egyszer majd saját főzdét nyitnak.

És miért pont Etyeken? Itt telepedtek le már több mint tíz éve, szeretik a település lakóit, a környéket, ehhez szerettek volna hozzájárulni egy újabb gasztro-attrakcióval.

És miért pont most? mert mára jutott el a magyar sörpiac oda, hogy egyre nagyobb létjogosultságot nyernek a minőségi, kézműves, egyedi sörök és kialakult a kategória fogyasztói rétege is. A főzdét Etyek-Botpusztán saját elképzelésük szerint építették meg, és 2015-ben már első saját sörüket csapolhatták.

A jó sörnek is kell a cégér! Az inspirációt egy bécsi bolhapiacon vett házi nyomdakészlet adta, ami egyedi figurákat és antik grafikákat tartalmazott, és ami remekül passzolt a tulajdonosok által megfogalmazott „modern tradíció” elképzeléshez. Ezt tovább gondolva született meg a fekete ES logó egy csipetnyi rózsaszínnel, utalva rá, hogy itt a piacra nem jellemző módon, a főzde tulajdonosa hölgy. Aztán az egyes sörfajták nevei és vizuális megjelenése is „összeállt” egy egységes képpé.


Mi a cél?

Az, hogy a sörkedvelők széles ízvilággal találkozhassanak az Etyeki Sörmanufaktúra kínálatában. Az alapot a magas minőségű, világos angol és belga sörök jelentik, de főznek pilsenit és skandináv portert is. Nyárra könnyebb gyümölcsös söröket is terveznek, amik szezonális változatosságot biztosítanak.


 

Radányi Orsolya

alapító, főzdevezető

 

elérhetőségünk:

cégnév: O and B Kolumbusz kft.
levél: info@etyekisor.hu
tel:+36(22)611-426 • mobil: +36(30)293-0694